top of page

ZEYNEP

ELBEYLİ

 Contemporary Artist 

Çağdaş Sanat Yorumcusu

Zeynep ELBEYLİ

 

  Zeynep Elbeyl, soranlara''Türkiye'liyim'' diyor.

  Doğduğu topraklar, doyduğu topraklar,  görmediği uzaklar...''hepsi benim, ben Anadolu'yum'' diyor.

  Türkiye'sinin ilk beş yüz  fizyoterapistinden biri olarak mezun oldu. Hastaları ile çıktığı yolda  yirmi beş  yılını rehabilitasyona adayarak yeni hayatlar kurmaya çalıştı.

  Rehabilitasyona olan aşkı çevreye olan duyarlılığı ile birleşip, onu ezelden beri ilgi duyduğu atıklar ile dansa çağırınca,  ‘özgür ifadenin en naif yolu’nda soluklanırken buldu kendini; artık  zihninin, yüreği  ile buluşup ellerinden akması kaçınılmazdı.

  "San at ık  aydınlık" yada "TRA SH INE"  adını verdiği çalışmaları ile sergiler açıyor. Her bir tasarım, değişik sayıda ilgisiz nesnenin sevişmeleriyle bir öykü anlatıyor. Bu eserlerin sergileri ise üç temayı taşıyor:

1-Geri dönüşüm(Doğa).

2-Rehabilitasyon(İnsan). 

3-Çeşitlilik zenginliktir(Toplum).

Takı tasarımları da yapan Zeynep Elbeyli  tasarımlarını -tıpkı doğadaki varlıklar gibi- "unique" olması gerektiğine inanarak üretiyor. 

   Gaziantep Belediyesi’nin "Kutnu  Tanıtım Projesi" takı tasarım grubunda   yer alan sanatçı,  kutnu ve gümüşü ilk  defa buluşturarak tasarladığı aksesuarların ardından,  kutnu atıklarından   yapılmış  ilk tabloyu da  ‘’kadın’’a ithaf ediyor.

Gaziantep’in tarihi ve kültürel değerlerini modernize ederek  günümüze taşıdığı tasarımlarını  Zeugma Müze Mağazası için üretiyor.

      Bu çalışmaların son halkasında ise "eğitim" bulunuyor. Zira tüm sergi gelirleri üniversitede  okuyan, sigara içmeyen kız öğrencilerin  burs havuzuna aktarılıyor.

     Yaradılış misyonunun gereğini yaptığını düşünen Zeynep Elbeyli, tesadüf diye bir şeyin olmadığına inanarak yolculuğunu sürdürüyor…

Zeynep ELBEYLİ

Zeynep Elbeyli earned her bachelor's degree in Physical Therapy and Rehabilitation at Hacettepe University in 1984, and received her master's degree from Erciyes University. Loving her profession, she dedicated 25 years of her career to rehabilitation and throughout her journey with her patients, she helped them and their families to build new lives. 


When her love to rehabilitation was combined with her environmental concerns and her interest in waste materials, she started to design unique pieces that she named TRA/SH/INE series. Each and every TRA/SH/INE piece is composed of numerous irrelevant waste materials and tells a story, whereas her TRA/SHINE Exhibitions consist of three main themes;
1. Recycle (Nature)
2. Rehabilitation (Human)
3. Diversity is richness (Society)


She also reflects her perspective in her jewellery designs, believing that every design piece should be one and only as is every creature in the nature. As a participant of Gaziantep Municipality 'Kutnu Fabric Promotion' Project, she designed the first Kutnu-Silver combined jewellery, cufflink and first wall sculpture that is made from Kutnu Fabric leftovers, dedicating this unique piece to "Woman". Interpreting Gaziantep's traditional values into modern and functional everyday objects, she also handcrafts some of her designs for Gaziantep Zeugma Museum Store.


Giving it of utmost importance, she places education at the final chain of her work. Entire revenue from her exhibition, store and other media sales are transferred to the scholarship fund of Gaziantep University exclusively for non-smoking, female students. 

She continues her journey, believing that she is fulfilling the mission of her existence and there is not such a thing as coincidence.

bottom of page