top of page

PINAR

KALEM

 Painter

Ressam

Pınar KALEM

1993'te İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, İspanyol Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu.

1993-1995 yıllarında New York Parsons Schooll ‘un açtığı desen ve yağlıboya kurslarına devam etti. Amerika'nın Maryland eyaletindeki Stevans Scott Gallery'de yağlı boya, Lighthouse Gallery'de görsel anlatı eğitimlerine katıldı. Paris, Maison Alfort, Dover ve Amien'de spatula workshoplarına katıldı.

Uzun yıllar spatula tekniği üzerine çalışan sanatçının bir çok eseri yurtiçi ve yurt dışı koleksiyonlarda bulunmaktadır.

"NOSTALJİ" Serisi

"Geçmişi ve eskiyi değerli kılan bizde bıraktığı anılar mı sadece? yoksa bize hissettirdiği duygular mı?’’

 

Pınar Kalemin  spatula tekniği ile yaptığı son dönem çalışmalarında "eskiye duyulan özlem" teması ön planda...

Neden hep eskiye özlem duyarız?

Eski her zaman özlemi de beraberinde getirir. Bir geleneğe, bir eşyaya ya da bir kişiye olan özlem çoğu zaman varlığını korur içimizde. Yakın yada uzak geçmişte olması fark etmeksizin eski olana imreniriz ,ona özlem duyarız .Bu durum belki gerçekten eskinin daha güzel oluşundan , belki de yeniye olan sabırsızlığımızdan kaynaklanıyor. Eski dostlukları, insanlardaki saf duyguları, Türk Filmlerinin unutulmaz repliklerini, ailece bir odada toplanıp dinlediğimiz radyo tiyatrolarını ya da anneanneden kalma guguklu saatin ötüşünü hangimiz hatırlamayız ki?

Çoğu şeyin çabucak tüketilebilir olduğu ve tam da bu amaçla var edildiği günümüzde, eskinin enerjisine ve gücüne hayranız. Bir şeylerin  yıpranmayışına ,pamuk ipliğine bağlı olmayışına duyduğumuz özlem, aza kanaatimize ,irademize, samimiyetine, hoşgörüsüne hayranız belki...

 

"Peki bizim asıl derdimiz şimdiyle mi? Şimdinin anlamsızlığı ile mi yoksa ? ‘’Geleceği bilmek imkansız ,şimdi ise duygudan arınmış .Geçmişi veya eskiyi değerli kılan da bıraktığı anılar olmalı diyor Pınar Kalem Ve her resminin arkasına iliştirdiği mısralarla anıyor değerli şairlerimizi...

"YÜZLEŞME" Serisi

 

YÜZLEŞME serisi yaratılırken Gestalt terapisinde kullanılan ‘’Boş Sandalye ‘’ tekniğinden ilham aldım.

Bu tekniğin kullanılma amacı , kişinin birçok açıdan farkındalığının arttırılmasıdır. İnsanlar davranışlarının, ilişki biçimlerinin, çeşitli kişilik özelliklerinin farklı yanlarının, beden dillerinin, jest-mimiklerinin, duygularının farkında oldukça yaşamı daha bütünlüklü algılayacak; yaşantılarında kendi sorumluluklarını alabilecek; daha özgür kararlar verip kendileri olabileceklerdir.

. Terapide, kişilerin kendi yaşamlarının sorumluluğunu alabilmeleri yolunda yardımcı olunur. Bunu yaparken esas alınan yol, ‘şimdi ve buradadır. Gestalt terapisinde önemli olan, ‘şimdi’ ve ‘burada’ olanlardır.

Pınar Kalemin Yüzleşme Serisinde kullanılan boş sandalye veya koltuklara ise kimi istersek oturtabiliriz.Çocukken bizi kızdıran arkadaşımızı,otoriter aile bireylerini yada konuşmak isteyipte bir türlü konuşmaya cesaret edemediğimiz herkesi…hatta  çoğu zaman yüzleşmekten korktuğumuz kendimizi bile..

Eserlere biraz romantizm ve dinamik katmak için çeşitli ressamların reprodüksiyonları ile süslenmiş olan bu seriye haydi oturtun tek tek istediğiniz kim varsa !!!

Pınar KALEM

Pinar was born in Istanbul in 1970 and graduated from the Spanish Language and Literature Department at Istanbul University in 1993.

Between 1993-1995, Pinar further developed herself in oil painting courses at the Parsons School in New York, oil painting at Stevans Scott Gallery in Maryland, and visual narrative training at the Lighthouse Gallery. She participated in spatula workshops in Paris, Maison Alfort, Dover, and Amien. Pinars spatula works have been exhibited in collections internationally as domestically in Turkey.

bottom of page